imagistica 3D

Analiza radiologica tridimensionala cu fascicul conic (CBCT) aduce un imens progres in  imagistica actuala a afectiunilor ORL. Prin combinarea achizitiilor radiologice tintite cu analiza computerizata tridimensionala se obtine o macheta tridimensionala a organului tinta care poate fi manipulata in mod virtual pe ecranul computerului. Este o tehnica ideala pentru evaluarea anatomica a detaliilor milimetrice ale structurilor microscopice ale urechii interne si medii (osisoare, cohlee, canale semicirculare) si ale particularitatilor structurale ale celorlalte organe ORL. Acest tip de investigatie, agreabil pentru pacient poate fi efectuat in clinica I-tone.  Este utila in mod particular la copil care este asezat timp de 2-3 minute pe un scaun si nu intr-un mediu claustrofobic (cilindrul tomografului clasic). Rezolutia imaginilor este exceptionala (se pot obtine detalii tisulare de pana la 0,08 mm) utilizand o doza minima de iradiere. Cu ajutorul lor realizam:

Clinica noastra va pune la dispozitie un echipament de ultima generatie pentru reconstructia imagistica tridimensionala de inalta rezolutie a extremitatii cervico-cefalice prin utilizarea unui fascicul conic de raxe x care tinteste specific un organ tinta, limitand iradierea la acesta . Prin aceasta metoda se realizeaza o achiziție rapida a informatiei anatomic-structurale a unui volum de tesut, bazată pe transparenta selectiva a tesuturilor la raze X, urmata de generarea digitala a unei machete virtuale a organului tinta care poate fi manipulata direct pe ecranul computerului.

Caracteristica cheie a imagisticii cu fascicul conic este intensitatea radiației, care este considerabil mai mică decât în ​​CT datorita limitarii volumului-tinta, atat pentru explorarea sinusurilor cat si in cazul structurilor urechii. Acest lucru face ca CBCT să fie tehnica de elecție în ORL pediatric sau în cazul examinării iterative. Calitatea imaginii în ceea ce privește rezoluția spațială este superioara investigatiei CT, oferind imagini 3D de mare precizie, în special în ceea ce privește structura osoasă și, mai mult, în toate direcțiile spațiale. Dintre acestea, structurile osoase si lichidiene sunt redate la o rezolutie neegalata (un voxel de informatie are dimensiunea de 0,08mm). Imagistica cu fascicul conic produce mai puține artefacte în jurul structurilor metalice dense decât CT. Acest avantaj este vizibil în special în jurul materialului chirurgical și protetic, corpilor străini metalici intrasinusali și implanturilor cohleare.

Tehnica CBCT are o valoare exceptionala in evaluarea diagnostica si terapeutica ORL in raport cu tomografia obisnuita : structurile anatomice rinosinuzale, ale viscerocraniului, ale urechii medii (lant osicular) si interne (cohlee, canale semicirculare) pot fi analizate rapid in reconstructii imagistice tridimensionale de o fidelitate greu de egalat. Sensibilitatea sa scăzută la artefactele metalice îi confera statutul de tehnica de electie în urmărirea implanturilor cohleare si a implanturilor osiculare de ureche medie.