potentiale evocate auditive precoce

evaluarea functionala electrofiziologica a nervului auditiv

Evaluarea electrofiziologica a functiei nervului auditiv are drept scop identificarea acelor cauze de hipoacuzie/disfunctie auditiva care sunt provocate de suferinta sau leziuni ale nervului cohlear (nervul auditiv).

Este un test precis, usor de efectuat, nedureros: pacientul sta intins pe pat, cu fata in sus, relaxat, cu ochii inchisi; se aplica 4 electrozi de suprafata, care se lipesc pe cap (nu inteapa, nu sunt durerosi) si se introduce cate o casca moale (burete) in fiecare ureche prin care sunt emise sunete de intensitate diferita. In timpul testului pacientul nu are voie sa vorbeasca. Electrozii culeg potentialele electrice produse de stimularea auditiva (cu tensiuni de ordinul a 0.000000001 Volti ) ceea ce permite culegerea informatiilor auditive sistematizate intr-un graphic sub forma unor unde de electrofiziologie numerotate I-V.  Teastul este necesar in urmatoarele situatii:

Stabilirea pragului auditiv la copii;

Depistarea unei patologii retrocohleare (ex: neurinom de acustic, conflict vasculo-nervos; demielinizari);

Determinarea pragul auditiv la pacientii care simuleaza o hipoacuzie.

Pentru efectuarea BERA nu este necesara o pregatire speciala, dar este recomandat ca pacientul sa fie cat mai relaxat; in functie de nivelul pragului auditiv, durata testului variaza intre 30-60 de minute.